miércoles, 3 de septiembre de 2008

Nou perfil de la pobresa a Espanya










Desocupat de la construcció, dona que neteja i fills petits, nou perfil de la pobresa a Espanya. La crisi econòmica, l'augment de l'atur i la pujada d'hipoteques i lloguers han modificat el mapa de la pobresa a Espanya, segons Càritas, que cada vegada atén més peticions d'ajuda. La majoria dels 8 milions de persones pobres a Espanya eren fins fa poc dones soles amb fills, gent gran i immigrants. Ara el perfil s'àmplia als desocupats de la construcció casats amb dones que netegen o cuiden ancians. Els serveis assistencials de Càritas tenen sobre la taula "centenars de sol·licituds" d'ajuda econòmica per a famílies en la seva majoria formades per un desocupat de la construcció, casat amb una dona que neteja o cuida ancians a temps parcial, i amb almenys dos fills en edat escolar.Segons ha pogut saber Europa Press a través de distintes Càritas diocesanes repartides per l'Estat, immigrants en situació irregular, dones sense recursos amb càrregues familiars o persones sense llar són qui reben principalment l'assistència bàsica en algunes zones, com el nord del país. No obstant això, a llocs com Madrid, Extremadura o Andalusia, el perfil s'amplia a famílies no sempre estrangeres que acudeixen a la recerca de cobertura "per als serveis més bàsics", perquè tots els seus ingressos, inferiors a les seves despeses, es destinen a conservar un sostre on acollir-se.

Pugen els interessos, baixen els ingressos. Aquest és el cas més comú a Madrid. Una de les responsables en la gestió de Càritas Madrid, Concha García, va explicar que des de gener s'han registrat peticions d'un major nombre de famílies d'aquestes característiques. "Són aquelles que en els últims anys han accedit a la compra d'un habitatge al veure que els pujava el preu del lloguer i que ara s'han trobat amb que pugen els interessos, mentre baixen els seus ingressos per l'atur d'un o d'ambdós cònjuges i es produeix una pujada general de totes les seves despeses", va apuntar.

Hi ha tants espanyols com estrangers, encara que aquests en major mesura perquè tenen més problemes per cobrir les necessitats bàsiques al mancar de xarxes socials de suport a Espanya. "Un espanyol pot anar a menjar un dia a casa d'un parent si no té menjar, un estranger no té a on anar", va comentar la responsable de Càritas, la qual vaticina una situació "molt pitjor" per a la major part d'aquestes persones perquè ara poden estar cobrant un subsidi per atur que, no obstant això, "no durarà per a sempre".

A l'estiu la situació es complica perquè segons García, si durant l'any aquestes dones fan treballs per hores cuidant gent gran, nens o fent treballs de neteja, en vacances són menys les ofertes per ocupar aquestes tasques. "A més, la crisi ens afecta a tots i quan algú vol retallar despeses, la primera cosa que es treu és el servei domèstic", va lamentar la portaveu de la diòcesi, qui confia que al setembre aquesta situació pugui pal·liar-se.
Què Puc Fer Jo?

http://www.canalsolidario.com/web/directorio_org/

No hay comentarios: