jueves, 4 de septiembre de 2008

Estereotips de Gènere










Anem a posar tres exemples de gent que pel seu treball o condició tenen un estereotip predeterminat en la societat
Masculins: *Immigrants *Homosexuals *Directius
Femenins: *Mestresses *Treballadores de la neteja *Prostitutes
Són estereotips perquè són formes de situar o classificar a la gent sota unes determinades característiques.
Quan vam parlar de mestresses, ens ve la imatge de la dona que neteja, cuina, planxa, serveix al seu marit i fills, la qual mira les telenoveles, els programes de tafaneria…
Si parlem de les treballadores de la neteja o operàries de neteja, vam imaginar que són gent d'escassos recursos, tant culturals com econòmics.
Quan ens referim a les prostitutes, ens ve la imatge de dones de mercaderia, de compra i venda, sentiment de menyspreu, demacració física… és l'estereotip, la imatge que es té al classificar a la gent sota unes característiques d'acord amb la seva procedència, sexe, edat, raça…
El mateix passa amb l'estereotip masculí.
Si parlem d'immigrants pensem: delinqüents, bruts, xarxes de delinqüència, és així, és el que es pensa en principi.
Els homosexuals tenen l'estereotip de ser persones promíscues, inestables, efeminats, inmadurs, incapaces de tenir una relació estable.
Si parlem dels grans directius, que pensem? “els del vestit i corbata”, que són individualistes, narcisistes, controladors, lideris, presumptuós, etc. La tendència a establir categories i a agrupar a les persones dintre d'elles és el que dóna lloc als estereotips, aquests van mes allà de la mera categorització, incloent trets de personalitat, emocions, aficions…que es creu que comparteixen els membres d’un grup.
Hem de replantejar-nos aquests temes de vital importància per a la dona i la societat.

CASTELLANO

Vamos a poner tres ejemplos de gente que por su trabajo o condición tienen un estereotipo predeterminado en la sociedad.
Masculinos:*Inmigrantes*Homosexuales*Directivos
Femeninos:*Amas de casa*Trabajadoras de la limpieza*Prostitutas
Son estereotipos porque son formas de ubicar o clasificar a la gente bajo unas determinadas características.
Cuando hablamos de amas de casa, nos viene la imagen de la mujer que limpia, cocina, plancha, sirve a su marido e hijos, la que mira las telenovelas, los programas de cotilleo
Si hablamos de las trabajadoras de la limpieza u operarias de limpieza, imaginamos que son gente de escasos recursos, tanto culturales como económicos.
Cuando nos referimos a las prostitutas, nos viene la imagen de mujeres de mercancía, de compra y venta, sentimiento de desprecio, demacración física… es el estereotipo, la imagen que se tiene al clasificar a la gente bajo unas características de acuerdo con su procedencia, sexo, edad, raza…
Lo mismo pasa con el estereotipo masculino.
Si hablamos de inmigrantes pensamos: delincuentes, sucios, redes de delincuencia, es así, es lo que se piensa en principio.
Los homosexuales tienen el estereotipo de ser personas promiscuas, inestables, afeminados, inmaduros, incapaces de tener una relación estable.
Si hablamos de los grandes directivos, que pensamos? “los del traje y corbata”, que son individualistas, narcisistas, controladores, lideres, presuntuoso, etc.
La tendencia a establecer categorías y a agrupar a las personas dentro de ellas es lo que da lugar a los estereotipos, estos van mas allá de la mera categorización, incluyendo rasgos de personalidad, emociones, aficiones…que se cree que comparten los miembros de un grupo.
Debemos replantearnos estos temas de vital importancia para la mujer y la sociedad.

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Sara et donem l'enhorabona per el teu blog; els teus continguts, les teves informacions, els teus interessos, són realment dignes de lloança. Esperem de tu que segueixis aixi i no et deixis influir per comentaris de gent, que a diferència de tu, solament busca el seu propi reconeixement.

David Holguín dijo...

Prejuicios que se deben borrar de nuestras mentes y del diccionario, para que únicamente nos definamos como personas. Ese sería un buen nombre y el apellido siempre "libres"

Un beso

David Santos
www.13rosas.blogspot.com