viernes, 12 de septiembre de 2008

Biovivienda i canvi climàtic


Ja no podem ignorar-lo per més temps, el canvi climàtic és una realitat i qualsevol activitat humana, per senzilla que resulti sembla la responsable. El que sí sabem amb certesa és que la súper-explotació urbanística té una mica de culpa.

Tot el que ha de canviar, necessita una alternativa i així com en el sector energètic ja s'han trobat respostes com la solar o l'eòlica, els biocombustibles i altres panacees, en el terreny de la construcció s'avança molt lentament. Resulta desalentador acudir a fires de la construcció i comprovar que, any rere any, es repeteixen els stands amb poc o res de nou més enllà dels coneguts sistemes de calefacció solars i alguna que altra aportació en els materials. Gavarda és l'escenari de la presentació a nivell internacional de la primera biovivienda, casa ecològica que complix amb el desenvolupament sostenible en la construcció.
L'empresa Biovivienda ha reunit a tècnics especialistes en les diferents disciplines de la construcció per a desenvolupar en aquesta petita localitat de la Ribera Alta una patent a nivell mundial inspirada en les tradicionals «cases cova» de l'època àrab, que s'estenen al llarg de tota la geografia espanyola.
L'habitatge pilot que es presentat a Gavarda combina els avantatges d'un habitatge tradicional amb les d'una llar moderna, no origina impacte mediambiental i reduïx els costos de construcció i de mateniment, segons els promotors. El que s'ha aconseguit és que, mitjançant l'ús de terra com aïllant acústic i tèrmic, aquesta construcció redueixi en més d'un 60% el seu consum energètic, mantenint una humitat i una temperatura estable tot l'any, generant un microclima independent de l'entorn. El responsable del Departament de Comunicació de l'empresa Biovivienda, Javier Botía, va manifestar ahir que es tracta d'un producte pioner, «pensat sobretot per als països o zones on existeix un gran impacte urbanístic i necessiten d'un desenvolupament sostenible en la construcció» . L'interès per aquest projecte és tal que, segons va explicar Botía, «promotors de diversos països com França, Suïssa i Alemanya, entre uns altres, ja tenen prevista la promoció de "bioviviendas" com la de Gavarda» Segons els promotors, altra dels avantatges que presenta aquest habitatge és que pel seu fàcil i ràpida construcció reduïx els costos convertint-se en l'habitatge ecològic i l'opció assequible per als joves. Però no només els jovens es van a poder beneficiar d'aquesta nova forma de construcció, ja que també està indicada per a les persones majors perquè, segons els promotors, «els estudis demostren que aquest tipus d'habitatges regulen els biorritmes, reduïxen l'estrès i garanteixen una qualitat de vida» . Javier Botía va explicar que la biovivienda serà sotmesa a proves científiques durant tot l'any, « fent que sofreixi inclemències temporals de precipitacions de més de mil litres diaris i posant-la a prova amb temperatures extremes per a comprovar els seus avantatges de forma empírica» La Biovivienda és la solució a molts dels problemes actuals en la construcció que combina els avantatges d'un habitatge tradicional i d'una llar moderna. No origina cap impacte mediambiental i reduïx els costos de construcció i de manteniment.
Però sens dubte el que fa de Biovivienda el producte més atractiu dintre dels sistemes ecològics de construcció és la possibilitat d'edificar en pràcticament qualsevol terreny, els sòls rústics aprofiten al màxim els seus metres perquè: si una vegada acabada la construcció tornem a cobrir l'estructura amb terra? Quin índex d'edificabilitat hauríem d'aplicar? La legislació està encara reaccionant davant aquest nou sistema perquè s'ha de tractar de forma diferent aquesta nova manera de construir, en aquests moments la batalla es debat entre les condicions d'una cabanya de fusta i les d'un habitatge unifamiliar, amb la diferència que aquesta no s'ajusta a cap dels dos casos, per la seva solidesa, perquè pot ser hipotecada en diferència de la casa de fusta, però per l'impacte nul sobre el paisatge i la seva recuperació en el terreny no es pot considerar tampoc un habitatge unifamiliar. La pilota està ara en el terreny de l'administració, i per sort ve reaccionant molt bé amb concessions que auguren un gran futur a la Biovivienda. En aquests moments la Biovivienda pilot que està a Gavarda, València, ha estat visitada per tots els mitjans de comunicació que no van trigar en fer-se eco, forces polítiques i constructors de les principals signatures del país. L'interès ha depassat fronteres i ja són molts els governs i empresaris d'altres nacionalitats els quals han sol·licitat la palesa per al seu desenvolupament. Es preveu que per al pròxim any l'empresa tancament amb la construcció de més de 10.000 unitats en territori espanyol, i aquest és solament el principi perquè per primera vegada, l'opció ecològica és la més rendible i atractiva.

3 comentarios:

Anónimo dijo...

la vivenda sera molt ecologica pero te una arquitectura prou deficient.

Anónimo dijo...

Si voleu cases ecológiques més actuals mireu el suplement de la revista "Arquitectura y diseño" nº 91,
"El Nuevo Diseño Verde"

Anónimo dijo...

Esperem que no fasen les 10.000 vivendes previstes i menos en aquesta arquitectura.