lunes, 29 de septiembre de 2008

LA CURA D'UN FAMILIAR






VULL FER ESMENT A AQUELLES PERSONES QUE PER LA SEVA SITUACIÓ ESTAN PASSANT DOLENTS MOMENTS EN LA SEVA VIDA, NO PEL FET D'HAVER DE CUIDAR D'UN MALALT, SINÓ PER CONSEQÜÈNCIES QUE PORTEN A LES SEVES VIDES.
LA CURA D'UN FAMILIAR
La cura d'un familiar que depèn de la nostra ajuda per a satisfer les seves necessitats pot ser una de les experiències més commovedores i satisfactòries. Pot fer que en les nombroses tasques que implica descobrim en nosaltres mateixos qualitats, aptituds o talents que d'altra forma haurien passat desapercebudes.
CONSEQÜÈNCIES DEL CURA EN LA VIDA DEL CUIDADOR
Però també és cert que pot ser una etapa de labor solitària i ingrata. De fet, en molts casos, la cura d'un familiar o d'altra persona es converteix en una suma de gaudis i patiments. La vida d'aquelles persones que atenen a una persona major dependent pot veure's afectada de moltes maneres. És freqüent que experimentin canvis en: les relacions familiars, el treball i la seva situació econòmica, el seu temps lliure, la seva salut o el seu estat d'ànim. El caràcter d'aquestes transformacions també pot ser positiu, encara que es tendeixi a considerar les seves conseqüències com exclusivament negatives.
Les conseqüències de la cura de les persones majors poden ser:
CONSEQÜÈNCIES POSITIVES:- Satisfacció personal amb la tasca que s'està realitzant CONSEQÜÈNCIES NEGATIVES:-
-Canvis en les relacions familiars (assumir nous rols, conflictes...)
- Canvis en el treball i en la situació econòmica (absentisme, augment de les despeses...)
- Canvis en el temps lliure (disminució del temps dedicat a l'oci, a la família, als amics...)
- Canvis en la salut (fatiga,...)
- Canvis en l'estat d'ànim (sentiments de tristesa, de irritabilidat, de preocupació, de culpa...)
L’EXPERIÈNCIA de cuidar, dia a dia, a una persona major dependent pot implicar així mateix conseqüències psicològiques negatives. Sentiments de tristesa, desesperació, indefensió i desesperança.
S'ha comprovat la presència d'un alt nombre de símptomes depressius en familiars cuidadors. *Sentiments d'empipament i irritabilidat.
*Sentiments de preocupació i ansietat davant la situació per la qual passen.
*Sentiments de culpa.
ADONAR-SE QUE ÉS NECESSARI CANVIAR Les múltiples i variades responsabilitats de la cura dificulten que aquestes persones puguin disposar del temps i forces necessàries per a cuidar-se a si mateixes. No obstant això, els cuidadors que vulguin gaudir d'un major benestar tant emocional com físic en la situació de cura de la seva familiar, així com desenvolupar un òptim rendiment en les tasques relacionades amb la cura, necessiten adonar-se de la importància que suposa cuidar de si mateix i aprendre com fer-lo.
CUIDAR-SE PER A MANTENIR LA PRÒPIA SALUT DE BENESTAR
La cura d'una persona suposa un excés de treball i, com a conseqüència, no se sol disposar de temps suficient per a atendre les pròpies necessitats. Aquesta responsabilitat no significa que la persona cuidadora es converteixi en un ésser que està per sobre de les necessitats humanes bàsiques i que pot passar per la vida sense atendre-les ni satisfer-les.
Els cuidadors han d'arribar a convèncer-se a si mateixos que la seva vida és igualment digna i tan mereixedora de cura i atenció com ho és la de la seva familiar.
Encara que ficats en aquest rol: sabem que "del dit al fet"...però intentem que aquestes linees ens serveixin de suport i ànim.

No hay comentarios: