viernes, 18 de julio de 2008

La Gent del BALL de PINYATA


Un poc d'història:

La festa del Ball de Pinyata es celebrava a diferents pobles de la Vall Farta, sempre amb caràcter pagà. Es tractava d’un dia dedicat a l’absurd, a la broma, al bon ambient, on la gent es disfressava, eixia al carrer a passar-ho bé, s’enfarinaven, feien processons falses....
Concretament al cas de la nostra població, Gavarda, l’any 1983 un grup de veïns va decidir que açò tornara a brollar. El poble vivia afonat per la recent i desgraciada Pantanada de Tous, i alguna cosa havia d’animar una mica a la gent. Així que començaren aquesta historieta, de nou la improvisació, la broma, l’alegria i el bon ambient s’apropiaren d’aquesta celebració i a poc a poc el dia del Ball de Pinyata es va anar convertint en un dia gran, prompte va ser una referència a Gavarda i als voltants.
Malauradament a principis dels anys 2000 es va perdre de nou aquesta “festa del poble”, però després d’un parell d’anys, va tornar a renàixer amb la seua grandiositat, s’ha fet memòria i de nou el primer dissabte després de cendra a Gavarda és festa... i gran!
El grup actual va començar a treballar l’any 2004 per recuperar aquesta tradició, i després d’organitzar per primera vegada la festa l’any 2005 i veure el benestar, la germanor, l’alegria i la companyonia que el Ball de Pinyata ens podia transmetre, va decidir fundar l’Associació Juvenil Ball de Pinyata, què a banda de donar molta més força a la festa del Ball de Pinyata (que continua sent l’objectiu principal), s’encarrega d’oferir una ampla oferta d’iniciatives culturals, esportives, socials, esportives i solidàries, que podeu visitar amb més detall a la secció “que fem?” de la nostra pàgina web.
A més ho acompanyen d’iniciatives relacionades directament amb el Ball de Pinyata, com ara l’escola de dolçaina i tabal que ja ha parit una colleta. Pendent queda el grup de danses, de moment amb poc recolzament popular. També s’ha contactat amb l’àmbit dels correfocs per veure com normalitzar, tenint en compte la dura legislació actual, un grup de correfoc, per a que el passacarrer del drac no s’acabe mai. Destacar també interpretacions teatrals i tallers on es fan i reparen els ninots.
Tot açò acompanyat de la revista Crida, que pretén ser una ampliació de l’Associació Juvenil Ball de Pinyata, i que com a bona iniciativa pinyataire, està oberta a què, qui vullga, escriga qualsevol cosa sobre folklore, cultura popular, esport, natura... Teniu més informació a un enllaç que hi ha a la pàgina principal.
No creguem que siga correcte acomiadar aquesta resumida presentació sense nomenar el suport institucional que sempre hem rebut des de l’any 2004, així com el respecte que hem tingut de tots els grups polítics i de la resta d’associacions de Gavarda.
Volem fer-vos saber que duguem a cap més de 20 projectes i col·laboracions amb les altres associacions municipals ii una d'elles és la " FESTA DE LES QUINTES" que farem el día 26 de juliol a les 21'30 h.

Programació: IV SOPAR DE QUINTES, Actes previstos 25-26 i 27 de Jul
Divendres 25 de juliol:
*A partir de les 20:00h. Comença el obert de frontenis.
*A partir de les 22:00h. S’encendran les llums del futbet per fer partides, sempre amb bon rotllo i bon ambient.
Dissabte 26 de Juliol:
* De matí continuarem amb l’obert de frontenis.
* A les 21’30 h. : SOPAR DE QUINTES.
* A les 22,30: Animacions Infantils.*A les 00:00h.
* Atronadora discomòbil fins a la matinada.
Diumentge 27 de Juliol:
* A partir de les 20:00h. : finals de l’obert de frontenis.

BALL DE PINYATA:IV Sopar de Quintes
Per quart any consecutiu tornem a organitzar el gran event social que és el sopar de les Quintes.
Enguany tenim novetats:
Amb la intenció de seguir millorant hem integrat al sopar, algunes novetats que ens han proposat durant els anys anteriors.
1.- Taula especial per “ampeltats”, si no ets nascut a Gavarda estás integrat a la nostra societat, vols participar i no saps en quina quinta, açí tens la teua taula.
2.-Taula especial per a Jubilats i Jubilades, els unirem a tots en una taula.
3.-A partir de les 22’30h. Hi haura una animació infantil per als mes menuts



ANIMA'T I VINE
http://www.balldepinyata.com/

No hay comentarios: