miércoles, 4 de febrero de 2009

Discapacitat de l'adult major






Discapacitat de l'adult major: dirigint-nos cap a benestar psicosomàtic del cuidador crucial.
La llista de malalties cròniques que pateixen els nostres cuidadors ens preocupen. Ocupen alts llocs de trastorns com la hipertensió arterial, úlcera pèptica i la diabetis, sent aquestes, que requereixen d'un control adequat de la medicació, de l'estil de vida, a més de processos patològics existents que es tenen sobre la repercussió de l'estrès i les tensions sobre la descompensació de les mateixes. La càrrega que ocasiona la cura d'un ancià discapacitat fa que el seu cuidador es converteixi en un pacient ocult el qual rep els flagells de la malaltia.
En l'afany de controlar la medicació i vetllar per la salut del pacient sota la seva cura, es descura de les seves pròpies patologies arribant a descompensar-se de les mateixes patint el desgast o anomenat per alguns autors “Síndrome de desgast del cuidador” i en ocasions s'han reportat casos en els quals els cuidadors moren abans del pacient discapacitat al com cuidaven. L'ancià discapacitat es caracteritza per motivar demandes d'atenció importants derivades de la seva patologia i de la seva condició de persona d'edat avançada, amb les limitacions físiques i psíquiques que això comporta. Les demandes del malalt en ocasions sobrepassen la capacitat de l'individu per a afrontar-la i generen una gran càrrega, el cuidador es desembolica en un ambient on sofreix dels problemes de la malaltia en “la seva pròpia pell”, això li genera estats depressius dels quals en algunes ocasions li resulta molt difícil sortir sense l'ajuda d'un professional.
L'estat depressiu pot estar condicionat per factors com presenciar la progressió de la malaltia de la seva familiar o simplement per la frustració que li produïxen els nous canvis adaptatius als quals ha hagut de sotmetre's. La depressió pot traduir-se en estats de inmunodepresió i aquesta condicionar l'aparició de malalties que posin en perill la seva vida.
La presència de descompensació així com hospitalització dels cuidadors són elements que es troben en la nostra vida i que posen en pràctica el plantejat per diferents literatures. Preocupa a més l'evident aparició de símptomes de desgast físic així com psicològic que s'han trobat en el nostre cuidadors, els com resulta desalentador més si observem els nivells de càrrega experimentada pels mateixos, amb la conseqüent aparició de la depressió i ansietat en diferents magnituds. El que desencadena la reacció de l'estrès no és la situació en si, sinó la interpretació que es faci de l'esdeveniment estressor.
La vulnerabilitat depèn de molts factors tals com creences característiques personals. Quan ens referim a vulnerable estem prenent un nivell de vulnerabilitat que sigui superior a la mitjana de l'individu (doncs els esdeveniments estressors s'originen de l'intercanvi de l'home amb el seu entorn) i tot individu pot en un moment o altre estar en contacte amb un esdeveniment estressor, la resposta dependrà de l'avaluació cognitiva i de la determinació si realment constituïx un factor estresant o no.
Els estils de “afrontamiento” (un esforç per a reduir o mitigar els efectes aversius de l'estrès, aquests esforços poden ser psicològics o conductuals), són propis de cada individu en general en dependència de les seves característiques personals.
Conclusions:
• Les demències constituïxen la principal causa de discapacitat que afecta als adults majors de la nostra mostra.
• Ens enfrontem a una població de cuidadores crucials envellits, on la dona continua jugant el rol fonamental en la cura dels pacients discapacitats.
• Els nostres cuidadors pateixen de malalties cròniques que requereixen d'un control estricte de la medicació i estil de vida per a l'adequat control de les mateixes.
• Els nostres cuidadors presenten nivells de càrrega del cuidador patològics amb l'aparició de símptomes psicosomàtics que evidencien la presència en ells d'un desgast físic i psíquic, condicionant al seu torn l'aparició de descompensació de les seves malalties cròniques.
• Els estils de “afrontamiento” emprats pels mateixos són els més adequats en l'afany de suplir les necessitats que avui presenten, estant dirigit els mateixos al problema en si.
• La cura d'un ancià discapacitat, és sempre una dura "càrrega" i és freqüent que en algun moment el "cuidador" s'asseu incapaç d'afrontar-lo, ja que compromet el seu benestar, i fins i tot la seva salut.
CASTELLÀ
Discapacidad del adulto mayor: dirigiéndonos hacia el bienestar psicosomático del cuidador crucial.
La lista de enfermedades crónicas que padecen nuestros cuidadores nos preocupan. Ocupan altos lugares de trastornos como la hipertensión arterial úlcera péptica y la diabetes, siendo estas, que requieren de un control adecuado de la medicación, del estilo de vida, además de procesos patológicos existentes que se tienen acerca de la repercusión del estrés y las tensiones sobre la descompensación de las mismas.
La carga que ocasiona el cuidado de un anciano discapacitado hace que su cuidador se convierta en un paciente oculto el cual recibe los azotes de la enfermedad. En el afán de controlar la medicación y velar por la salud del paciente bajo su cuidado, se descuida de sus propias patologías llegando a descompensarse de las mismas padeciendo el desgaste o llamado por algunos autores “Síndrome de desgaste del cuidador” y en ocasiones se han reportado casos en los cuales los cuidadores fallecen antes del paciente discapacitado al cual cuidaban.
El anciano discapacitado se caracteriza por motivar demandas de atención importantes derivadas de su patología y de su condición de persona de edad avanzada, con las limitaciones físicas y psíquicas que esto comporta. Las demandas del enfermo en ocasiones sobrepasan la capacidad del individuo para afrontarla y generan una gran carga, el cuidador crucial se desenvuelve en un ambiente donde sufre de los problemas de la enfermedad en su “propia piel”, esto le genera estados depresivos de los que en algunas ocasiones le resulta muy difícil salir sin la ayuda de un profesional.
El estado depresivo puede estar condicionado por factores como presenciar la progresión de la enfermedad de su familiar o simplemente por la frustración que le producen los nuevos cambios adaptativos a los cuales ha tenido que someterse. La depresión puede traducirse en estados de inmunodepresión y esta condicionar la aparición de enfermedades que pongan en peligro su vida.
La presencia de descompensación así como hospitalización de los cuidadores son elementos que se encuentran en nuestra vida y que ponen en práctica lo planteado por diferentes literaturas. Preocupa además la evidente aparición de síntomas de desgaste físico así como psicológico que se han encontrado en nuestro cuidadores, los cual resulta desalentador más si observamos los niveles de carga experimentada por los mismos, con la consecuente aparición de la depresión y ansiedad en diferentes magnitudes.
Lo que desencadena la reacción del estrés no es la situación en sí, sino la interpretación que se haga del evento estresor. La vulnerabilidad depende de muchos factores tales como creencias características personales.
Cuando nos referimos a vulnerable estamos tomando un nivel de vulnerabilidad que sea superior a la media del individuo (pues los eventos estresores se originan del intercambio del hombre con su entorno) y todo individuo puede en un momento u otro estar en contacto con un evento estresor, la respuesta dependerá de la evaluación cognitiva y de la determinación si realmente constituye un factor estresante o no.
Los estilos de afrontamiento (un esfuerzo para reducir o mitigar los efectos aversivos del estrés, estos esfuerzos pueden ser psicológicos o conductuales). son propios de cada individuo en general en dependencia de sus características personales.
Conclusiones.
*Las demencias constituyen la principal causa de discapacidad que afecta a los adultos mayores de nuestra muestra.
*Nos enfrentamos a una población de cuidadores cruciales envejecidos donde la mujer continúa jugando el rol fundamental en el cuidado de los pacientes discapacitados.
*Nuestros cuidadores padecen de enfermedades crónicas que requieren de un control estricto de la medicación y estilo de vida para el adecuado control de las mismas.
*Nuestros cuidadores presentan niveles de carga del cuidador patológicos con la aparición de síntomas psicosomáticos que evidencian la presencia en ellos de un desgaste físico y psíquico, condicionando a su vez la aparición de descompensación de sus enfermedades crónicas.
*Los estilos de afrontamiento empleados por los mismos son los más adecuados en el afán de suplir las necesidades que hoy presentan, estando dirigido los mismos al problema en sí.
*El cuidado de un anciano discapacitado, es siempre una dura "carga" y es frecuente que en algún momento el "cuidador" se sienta incapaz de afrontarlo, ya que compromete su bienestar, e incluso su salud.

No hay comentarios: