viernes, 17 de julio de 2009

Apendre a prende decisions















Viure en l'aclaparament o aprendre a prendre decisions

En les conversacions sobre la tecnologia en general, és freqüent la reacció de l'aclaparament, una cosa mes que aprendre!, i la petició moltes vegades expressa, que el món vaja mes lent, perquè puguen aconseguir a pujar-se. El que està clar és que l'evolució del món no pararà perquè algunes persones puguen aconseguir-ho, i reclamar per això, només ens genera mes aclaparament. En una conversació amb amics sobre este tema, ens va paréixer que el que està a la base o subjau a esta sensació d'aclaparament, és la nostra capacitat de prendre decisions. Prendre-les en forma ràpida i sense sensació de culpes, i això ho relacionàvem amb la nostra capacitat de saber el que volem, i tindre-ho a la mà per a guiar les nostres decisions. Pareix tan obvi això de saber el que volem i clarament no ho és. Prendre decisions implica usualment perdre l'opció que no es pren, i clarament una vegada presa la decisió, la qual cosa vam perdre és només una especulació, només de vegades una certesa, i, aferrar-se a ella ens causa dany. Prendre decisions ens va ajudant a construir el tipus de món en el qual aspirem a viure, i això no és trivial. Aprendre a prendre decisions, concient del tipus de món en què volem participar, sense quedar-se apegat en les decisions que no prenem pareix fonamental i ens ajuda a triar sense aclaparament enfront de les múltiples opcions que se'ns presenten cada dia. Un error clàssic prové de la nostra concepció de la presa de decisions lligada a la informació, el supòsit és que a major informació, millor la decisió. Este paradigma és cert per a algunes situacions, però desconeix que hi ha un moment just, un moment per a la decisió que de vegades no espera, i esperar a tindre millor informació fa només perdre eixe moment. Una persona que sap el que vol, va prenent decisions sobre la marxa, sovint sense reflexió, com un surfista que va muntat en l'onada. I l'important igual que el surfista que va aprendre a surfejar, és aprendre a decidir. En l'aprendre a decidir, m'inspira una connotació de força, Novament ens trobem amb la connexió amb nosaltres i el que volem. No pareix casualitat que la paraula sentit, en el sentit de la vida i a sentir les nostres sensacions siga la mateixa:
No percep el que sent.........................................per tant..
No faig el que sent...............................................per tant..
No es qui sóc.......................................................per tant..
No obtinc satisfacció amb el que faig..............per tant..
Em frustre, em tense, m'alejo............................per tant... perd autoconsciència...
No percep el que sent........................................per tant... No faig el que sent..............per tant...
I així es genera el desafiament d'eixir d'este cercle viciós que fa que la presa de decisions se'ns transforma en un aclaparament. Esta forma de viure desconnectat, la caricaturitzava amb Woody Allen en la pel·lícula Zelig.
La proposta és recuperar la nostra capacitat d'estar en contacte amb el que sentim, des d'ací aprenem a prendre decisions com quelcom natural.

Com deia una amiga, en definitiva es tracta d'aprendre que la real tasca és mantindre viva, disponible i quotidianament atenta la connexió amb mi o ànima o centre o com se li vullga cridar.


CASTELLÀ

Vivir en el agobio o aprender a tomar decisiones
En las conversaciones sobre la tecnología en general, es frecuente la reacción del agobio, ¡una cosa mas que aprender!, y la petición muchas veces expresa, que el mundo vaya mas lento, para que puedan alcanzar a subirse. Lo que está claro es que la evolución del mundo no va a parar para que algunas personas puedan alcanzarlo, y reclamar por eso, sólo nos genera mas agobio. En una conversación con amigos sobre este tema, nos pareció que lo que está a la base o subyace a esta sensación de agobio, es nuestra capacidad de tomar decisiones. Tomarlas en forma rápida y sin sensación de culpas, y eso lo relacionábamos con nuestra capacidad de saber lo que queremos, y tenerlo a la mano para guiar nuestras decisiones. Parece tan obvio eso de saber lo que queremos y claramente no lo es. Tomar decisiones implica usualmente perder la opción que no se toma, y claramente una vez tomada la decisión, lo que perdimos es sólo una especulación, sólo en ocasiones una certeza, y, aferrarse a ella nos causa daño. Tomar decisiones nos va ayudando a construir el tipo de mundo en el cual aspiramos a vivir, y ello no es trivial. Aprender a tomar decisiones, conciente del tipo de mundo en que queremos participar, sin quedarse pegado en las decisiones que no tomamos parece fundamental y nos ayuda a elegir sin agobio frente a las múltiples opciones que se nos presentan cada día. Un error clásico proviene de nuestra concepción de la toma de decisiones ligada a la información, el supuesto es que a mayor información, mejor la decisión. Este paradigma es cierto para algunas situaciones, pero desconoce que hay un momento justo, un momento para la decisión que en ocasiones no espera, y esperar a tener mejor información hace sólo perder ese momento. Una persona que sabe lo que quiere, va tomando decisiones sobre la marcha, a menudo sin reflexión, como un surfista que va montado en la ola. Y lo importante al igual que el surfista que aprendió a surfear, es aprender a decidir. En el aprender a decidir, me inspira una connotación de fuerza, Nuevamente nos encontramos con la conexión con nosotros y lo que queremos. No parece casualidad que la palabra sentido, en el sentido de la vida y en sentir nuestras sensaciones sea la misma:
No percibo lo que siento.......................................................por tanto..
No hago lo que siento..........................................................por tanto..
No se quién soy.....................................................................por tanto..
No obtengo satisfacción con lo que hago........................por tanto..
Me frustro, me tenso, me alejo.........................................por tanto... pierdo autoconciencia...
No percibo lo que siento............................................. por tanto....No hago lo que siento....por tanto... y así se genera el desafío de salir de este círculo vicioso que hace que la toma de decisiones se nos transforma en un agobio. Esta forma de vivir desconectado, la caricaturizaba con Woody Allen en la pelicula Zelig La propuesta es recuperar nuestra capacidad de estar en contacto con lo que sentimos, desde ahí aprendemos a tomar decisiones como algo natural.

Como decía una amiga, en definitiva se trata de aprender que la real tarea es mantener viva, disponible y cotidianamente atenta la conexión conmigo o alma o centro o como se le quiera llamar.

No hay comentarios: