Detencions massives d'immigrants: legalitat o cacera? Un document intern ordena a policies de Madrid detenir a un contingent setmanal d'estrangers 'sense papers'.
Els marroquins, prioritaris per “la seva expulsió barata”.
Rubalcaba defensa l'actuació al “respondre plenament a la legalitat Els policies que treballen en els carrers de Madrid estan rebent ordres dels seus superiors d'elevar les xifres de detinguts amb l'arrest d'un contingent setmanal d'estrangers per trobar-se en situació irregular. Segons una nota interna a la qual ha tingut accés EuropaPress, cada comissaria ha de detenir setmanalment a un nombre determinat d'irregulars en funció de la població del districte i si no ho aconsegueixen, creuar els límits del seu àmbit d'actuació i arrestar en altres districtes. "Estrangers: sobre la base de la població de cada districte, cal fer un nombre de detinguts. Vila Vallecas, objectiu = 35. Si no els hi ha, es va a buscar-los fora del districte", recull una nota interna de la comissaria citada i que està datada el passat novembre.
Fonts policials van confirmar que la resta de comissaries de Madrid han rebut aquesta mateixa instrucció. Les ordres impartides sobre estrangers procedeixen d'una reunió de comissaris en la Prefectura Superior de Policia celebrada el 12 de novembre de 2008. En la nota, a través de la qual es traslladen als agents de Vila de Vallecas les instruccions rebudes en aquesta reunió, s'inclouen les pautes per a actuar després de la detenció: "Cal ser selectius a l'hora de demanar CIE (Centre d'Internament d'Estrangers)", recull el document.
Si un estranger no té documentació en regla per a residir en l'Estat és conduït a comissaria, on se li incoa un expedient d'expulsió. A continuació, hauria de ser traslladat al CIE fins que es tramita aquesta expulsió, però la saturació d'aquests centres fa que habitualment quedin en llibertat amb l'expedient d'expulsió en la butxaca.
Prioritat: marroquines Es poden realitzar els tràmits de repatriació amb Rabat i el cost és assumible, al realitzar-se la major part del trasllat per carretera. "El Marroc, prioritari (S'expulsen perquè la majoria del trasllat es fa per carretera i es documenten bé. Bolívia, no s'expulsen en l'actualitat. Capacitat de places en vol, limitades)", s'afirma en el document.
Recentment, han estat els propis policies, a través dels seus sindicats, els quals s'han queixat als seus superiors per aquest tipus d'instruccions i han exigit una "clarificació legal" sobre determinades ordres, com les quals obliguen a realitzar identificacions "massives i indiscriminades sense cap raó de sospita sobre determinades persones, per ser joves, per transitar per determinada zona o per ésser d'origen estranger".
Maquillatge” de les xifres de delinqüència Els sindicats policials també han denunciat reiteradament el "maquillatge" i la "opacitat" de les xifres de delinqüència que oferix el Ministeri de l'Interior.
"Entenem que en punts concrets com els col·legis, on es fan identificacions als pares, es podrien estar vulnerant drets fonamentals com el de l'educació, perquè al final el pare es va a pensar dues vegades el dur al nen al col·legi o l'acudir a un centre sanitari"
Resposta de la policia La direcció general de la Policia i la Guàrdia Civil ha enviat un comunicat en el qual tracta d'explicar la situació. El document explica que "a cada districte policial se li marquen uns objectius mensuals en totes les àrees d'actuació policial (...) incloses les referides a la Llei d'Estrangeria.
No tots els districtes tenen els mateixos objectius sinó que aquests s'estableixen en funció de la problemàtica delincuencial de cada districte. Cada equip directiu, quan compareix a les reunions de control, adóna de l'assoliment dels objectius, evolució de la criminalitat i activitat policial; i se li marquen nous objectius per a la pròxima reunió de control".
Alfredo Pérez Rubalcaba, Ministre de l'Interior, també ha declarat que les detencions massives d'immigrants “responen plenament a la legalitat” i que cada districte policial té uns objectius quantitatius a complir pel que l'actuació de la Conselleria d'Interior de Madrid “li sembla correcta”.
Aquesta informació s'ha fet pública, pocs dies després que associacions contra el racisme i la xenofòbia, com la Federació Panafricanista, denunciessin l'existència d'una campanya de "assetjament i caça del negre" suposadament orquestrada en el barri de Lavapiés per la Delegació de Govern a Madrid.
Ahir també coneixíem la notícia de la mort de 21 persones, 14 d'elles menors, després del naufragi d'una pastera a Lanzarote
http://www.canalsolidario.org/web/noticias/noticia/?id_noticia=10868CASTELLÀ
Detenciones masivas de inmigrantes: ¿legalidad o cacería?
Un documento interno ordena a policías de Madrid detener a un cupo semanal de extranjeros 'sin papeles'. Los marroquíes, prioritarios por “su expulsión barata”.
Rubalcaba defiende la actuación al “responder plenamente a la legalidad
Los policías que trabajan en las calles de Madrid están recibiendo órdenes de sus superiores de elevar las cifras de detenidos con el arresto de un cupo semanal de extranjeros por encontrarse en situación irregular. Según una nota interna a la que ha tenido acceso Europa Press, cada comisaría tiene que detener semanalmente a un número determinado de irregulares en función de la población del distrito y si no lo consiguen, cruzar los límites de su ámbito de actuación y arrestar en otros distritos. "Extranjeros: en base a la población de cada distrito, hay que hacer un número de detenidos. Villa Vallecas, objetivo = 35. Si no los hay, se va a buscarlos fuera del distrito", recoge una nota interna de la comisaría citada y que está fechada el pasado noviembre.
Fuentes policiales confirmaron que el resto de comisarías de Madrid han recibido esa misma instrucción.Las órdenes impartidas sobre extranjeros proceden de una reunión de comisarios en la Jefatura Superior de Policía celebrada el 12 de noviembre de 2008. En la nota, a través de la cual se trasladan a los agentes de Villa de Vallecas las instrucciones recibidas en esa reunión, se incluyen las pautas para actuar tras la detención: "Hay que ser selectivos a la hora de pedir CIE (Centro de Internamiento de Extranjeros)", recoge el documento. Si un extranjero no tiene documentación en regla para residir en el Estado es conducido a comisaría, donde se le incoa un expediente de expulsión. A continuación, debería ser trasladado al CIE hasta que se tramita dicha expulsión, pero la saturación de estos centros hace que habitualmente queden en libertad con el expediente de expulsión en el bolsillo.
Prioridad: marroquíes, se pueden realizar los trámites de repatriación con Rabat y el coste es asumible, al realizarse la mayor parte del traslado por carretera. "Marruecos, prioritario (Se expulsan porque la mayoría del traslado se hace por carretera y se documentan bien. Bolivia, no se expulsan en la actualidad. Capacidad de plazas en vuelo, limitadas)", se afirma en el documento.
Recientemente, han sido los propios policías, a través de sus sindicatos, los que se han quejado a sus superiores por este tipo de instrucciones y han exigido una "clarificación legal" sobre determinadas órdenes, como las que obligan a realizar identificaciones "masivas e indiscriminadas sin ninguna razón de sospecha sobre determinadas personas, por ser jóvenes, por transitar por determinada zona o por ser de origen extranjero".
“Maquillaje” de las cifras de delincuencia Los sindicatos policiales también han denunciado reiteradamente el "maquillaje" y la "opacidad" de las cifras de delincuencia que ofrece el Ministerio del Interior. "Entendemos que en puntos concretos como los colegios, donde se hacen identificaciones a los padres, se podrían estar vulnerando derechos fundamentales como el de la educación, porque al final el padre se va a pensar dos veces el llevar al niño al colegio o el acudir a un centro sanitario
"Respuesta de la policía La dirección general de la Policía y la Guardia Civil ha enviado un comunicado en el que trata de explicar la situación. El documento explica que "a cada distrito policial se le marcan unos objetivos mensuales en todas las áreas de actuación policial (...) incluidas las referidas a la Ley de Extranjería. No todos los distritos tienen los mismos objetivos sino que éstos se establecen en función de la problemática delincuencial de cada distrito. Cada equipo directivo, cuando comparece a las reuniones de control, da cuenta del logro de los objetivos, evolución de la criminalidad y actividad policial; y se le marcan nuevos objetivos para la próxima reunión de control".
Alfredo Pérez Rubalcaba, Ministro del Interior, también ha declarado que las detenciones masivas de inmigrantes “responden plenamente a la legalidad” y que cada distrito policial tiene unos objetivos cuantitativos a cumplir por lo que la actuación de la Consejería de Interior de Madrid “le parece correcta”.
Esta información se ha hecho pública, pocos días después que asociaciones contra el racismo y la xenofobia, como la Federación Panafricanista, denunciaran la existencia de una campaña de "acoso y caza del negro" supuestamente orquestada en el barrio de Lavapiés por la Delegación de Gobierno en Madrid.
Ayer también conocíamos la noticia de la muerte de 21 personas, 14 de ellas menores, tras el naufragio de una patera en Lanzarote.