sábado, 28 de febrero de 2009

Majors i Jovens,







En aquests temps de modernisme i pressa, em detinc un moment a observar en tot lloc a aquests lluitadors d'antany, a aquests éssers que van per la vida amb un mirar trist i un caminar pesat, aquests éssers que ens van donar l'alè i la força per a seguir lluitant; però també al mateix temps em queda el mal gust de vorer una nova generació impetuosa, altanera i prepotent que oblida i maltracta al ser humà que ara s'ha convertit en vell.
Veig el maltractament diàriament, en les files de bancs, la incomoditat per la pressa que duem per a fer la transacció bancària i l'incomoditat per tenir ells el privilegi de la fila de la “tercera edat”, el seu caminar lent no els permet avançar ràpid i la desesperació empitjora, llavors algú crida: “Que passe un vell i un jove alternativament” “no solament els vells, així mai anem a arribar”, i dol, dol en l'ànima per a aquells que tenim pares i avis; i més encara per a aquells que són els involucrats en el maltractament.
En el autobus, no falta el xofer grosser que no vol donar el canvi per la tarifa de la tercera edat i llença els diners en la cara, dient: “presa, per a les teves veles, per al teu …etc”, i jo segueix observant, al mateix temps que reclame, ja que si fora un dels meus pares, em bulliria la sang que els maltracten així. I així mateix, cada vegada que vénen campanyes polítiques de qualsevol índole, solament es veuen les fotografies de “vellets i velletes” desemparats, d'ulls trists i mans esquerdades, però cap president, els dóna la seu justa recompensa per ser triumfadors de la vida i sobrevivents d'una societat que cada vegada els enfonsa més en l'oblit.

La llei de l'ancià que es complix parcialment, és un mite, una utopia; les pensions en l'assegurança social és afona la seva dignitat, l'atenció mèdica igual, els metges els atenen com despulles humanes, sense la més mínima tendresa i humanitat, i ells submissos, humiliats, esperant des del fons del seu cor allò al que ells tenen dret: AMOR I RESPECTE.
CASTELLÀ
En estos tiempos de modernismo y prisa, me detengo un momento a observar en todo lugar a esos luchadores de antaño, a esos seres que van por la vida con un mirar triste y un caminar pesado, esos seres que nos dieron el aliento y la fuerza para seguir luchando; pero también al mismo tiempo me queda el sinsabor de ver una nueva generación impetuosa, altanera y prepotente que olvida y maltrata al ser humano que ahora se ha convertido en viejo.Veo el maltrato a diario, en las filas de bancos, la incomodidad por la prisa que llevamos para hacer la transacción bancaria y el enojo por tener ellos el privilegio de la fila de la “tercera edad”, su caminar lento no les permite avanzar rápido y la desesperación empeora, entonces alguien grita: “Que pase un viejo y un joven alternadamente” “no solo los viejos, así nunca vamos a llegar”, y duele, duele en el alma para aquellos que tenemos padres y abuelos; y más aún para aquellos que son los involucrados en el maltrato. En el autobús, no falta el chofer grosero que no quiere dar el cambio por la tarifa de la tercera edad y tira la plata en la cara, diciendo: “toma, para tus velas…etc.”, y yo sigo observando, al mismo tiempo que reclamo, puesto que si fuera uno de mis padres, me herviría la sangre que los maltraten así.Y así mismo, cada vez que vienen campañas políticas de cualquier índole, solo se ven las fotografías de ancianitos desamparados, de ojos tristes y manos agrietadas, pero ningún presidente, les da su justa recompensa por ser triunfadores de la vida y sobrevivientes de una sociedad que cada vez los hunde más en el olvido.La ley del anciano que se cumple parcialmente, es un mito, una utopía; las pensiones en el seguro social es una afrenta a su dignidad, la atención médica igual, los médicos los atienden como despojos humanos, sin la más mínima ternura y humanidad, y ellos sumisos, humillados, esperando desde el fondo de su corazón aquello a lo que ellos tienen derecho: AMOR Y RESPETO.



martes, 17 de febrero de 2009

Legalitat o cacera?



Detencions massives d'immigrants: legalitat o cacera? Un document intern ordena a policies de Madrid detenir a un contingent setmanal d'estrangers 'sense papers'.






Els marroquins, prioritaris per “la seva expulsió barata”.





Rubalcaba defensa l'actuació al “respondre plenament a la legalitat Els policies que treballen en els carrers de Madrid estan rebent ordres dels seus superiors d'elevar les xifres de detinguts amb l'arrest d'un contingent setmanal d'estrangers per trobar-se en situació irregular. Segons una nota interna a la qual ha tingut accés EuropaPress, cada comissaria ha de detenir setmanalment a un nombre determinat d'irregulars en funció de la població del districte i si no ho aconsegueixen, creuar els límits del seu àmbit d'actuació i arrestar en altres districtes. "Estrangers: sobre la base de la població de cada districte, cal fer un nombre de detinguts. Vila Vallecas, objectiu = 35. Si no els hi ha, es va a buscar-los fora del districte", recull una nota interna de la comissaria citada i que està datada el passat novembre.
Fonts policials van confirmar que la resta de comissaries de Madrid han rebut aquesta mateixa instrucció. Les ordres impartides sobre estrangers procedeixen d'una reunió de comissaris en la Prefectura Superior de Policia celebrada el 12 de novembre de 2008. En la nota, a través de la qual es traslladen als agents de Vila de Vallecas les instruccions rebudes en aquesta reunió, s'inclouen les pautes per a actuar després de la detenció: "Cal ser selectius a l'hora de demanar CIE (Centre d'Internament d'Estrangers)", recull el document.
Si un estranger no té documentació en regla per a residir en l'Estat és conduït a comissaria, on se li incoa un expedient d'expulsió. A continuació, hauria de ser traslladat al CIE fins que es tramita aquesta expulsió, però la saturació d'aquests centres fa que habitualment quedin en llibertat amb l'expedient d'expulsió en la butxaca.
Prioritat: marroquines Es poden realitzar els tràmits de repatriació amb Rabat i el cost és assumible, al realitzar-se la major part del trasllat per carretera. "El Marroc, prioritari (S'expulsen perquè la majoria del trasllat es fa per carretera i es documenten bé. Bolívia, no s'expulsen en l'actualitat. Capacitat de places en vol, limitades)", s'afirma en el document.
Recentment, han estat els propis policies, a través dels seus sindicats, els quals s'han queixat als seus superiors per aquest tipus d'instruccions i han exigit una "clarificació legal" sobre determinades ordres, com les quals obliguen a realitzar identificacions "massives i indiscriminades sense cap raó de sospita sobre determinades persones, per ser joves, per transitar per determinada zona o per ésser d'origen estranger".

Maquillatge” de les xifres de delinqüència Els sindicats policials també han denunciat reiteradament el "maquillatge" i la "opacitat" de les xifres de delinqüència que oferix el Ministeri de l'Interior.
"Entenem que en punts concrets com els col·legis, on es fan identificacions als pares, es podrien estar vulnerant drets fonamentals com el de l'educació, perquè al final el pare es va a pensar dues vegades el dur al nen al col·legi o l'acudir a un centre sanitari"

Resposta de la policia La direcció general de la Policia i la Guàrdia Civil ha enviat un comunicat en el qual tracta d'explicar la situació. El document explica que "a cada districte policial se li marquen uns objectius mensuals en totes les àrees d'actuació policial (...) incloses les referides a la Llei d'Estrangeria.

No tots els districtes tenen els mateixos objectius sinó que aquests s'estableixen en funció de la problemàtica delincuencial de cada districte. Cada equip directiu, quan compareix a les reunions de control, adóna de l'assoliment dels objectius, evolució de la criminalitat i activitat policial; i se li marquen nous objectius per a la pròxima reunió de control".
Alfredo Pérez Rubalcaba, Ministre de l'Interior, també ha declarat que les detencions massives d'immigrants “responen plenament a la legalitat” i que cada districte policial té uns objectius quantitatius a complir pel que l'actuació de la Conselleria d'Interior de Madrid “li sembla correcta”.

Aquesta informació s'ha fet pública, pocs dies després que associacions contra el racisme i la xenofòbia, com la Federació Panafricanista, denunciessin l'existència d'una campanya de "assetjament i caça del negre" suposadament orquestrada en el barri de Lavapiés per la Delegació de Govern a Madrid.
Ahir també coneixíem la notícia de la mort de 21 persones, 14 d'elles menors, després del naufragi d'una pastera a Lanzarote
http://www.canalsolidario.org/web/noticias/noticia/?id_noticia=10868

CASTELLÀ
Detenciones masivas de inmigrantes: ¿legalidad o cacería?
Un documento interno ordena a policías de Madrid detener a un cupo semanal de extranjeros 'sin papeles'. Los marroquíes, prioritarios por “su expulsión barata”.
Rubalcaba defiende la actuación al “responder plenamente a la legalidad
Los policías que trabajan en las calles de Madrid están recibiendo órdenes de sus superiores de elevar las cifras de detenidos con el arresto de un cupo semanal de extranjeros por encontrarse en situación irregular. Según una nota interna a la que ha tenido acceso Europa Press, cada comisaría tiene que detener semanalmente a un número determinado de irregulares en función de la población del distrito y si no lo consiguen, cruzar los límites de su ámbito de actuación y arrestar en otros distritos. "Extranjeros: en base a la población de cada distrito, hay que hacer un número de detenidos. Villa Vallecas, objetivo = 35. Si no los hay, se va a buscarlos fuera del distrito", recoge una nota interna de la comisaría citada y que está fechada el pasado noviembre.
Fuentes policiales confirmaron que el resto de comisarías de Madrid han recibido esa misma instrucción.Las órdenes impartidas sobre extranjeros proceden de una reunión de comisarios en la Jefatura Superior de Policía celebrada el 12 de noviembre de 2008. En la nota, a través de la cual se trasladan a los agentes de Villa de Vallecas las instrucciones recibidas en esa reunión, se incluyen las pautas para actuar tras la detención: "Hay que ser selectivos a la hora de pedir CIE (Centro de Internamiento de Extranjeros)", recoge el documento. Si un extranjero no tiene documentación en regla para residir en el Estado es conducido a comisaría, donde se le incoa un expediente de expulsión. A continuación, debería ser trasladado al CIE hasta que se tramita dicha expulsión, pero la saturación de estos centros hace que habitualmente queden en libertad con el expediente de expulsión en el bolsillo.
Prioridad: marroquíes, se pueden realizar los trámites de repatriación con Rabat y el coste es asumible, al realizarse la mayor parte del traslado por carretera. "Marruecos, prioritario (Se expulsan porque la mayoría del traslado se hace por carretera y se documentan bien. Bolivia, no se expulsan en la actualidad. Capacidad de plazas en vuelo, limitadas)", se afirma en el documento.
Recientemente, han sido los propios policías, a través de sus sindicatos, los que se han quejado a sus superiores por este tipo de instrucciones y han exigido una "clarificación legal" sobre determinadas órdenes, como las que obligan a realizar identificaciones "masivas e indiscriminadas sin ninguna razón de sospecha sobre determinadas personas, por ser jóvenes, por transitar por determinada zona o por ser de origen extranjero".

Maquillaje” de las cifras de delincuencia Los sindicatos policiales también han denunciado reiteradamente el "maquillaje" y la "opacidad" de las cifras de delincuencia que ofrece el Ministerio del Interior. "Entendemos que en puntos concretos como los colegios, donde se hacen identificaciones a los padres, se podrían estar vulnerando derechos fundamentales como el de la educación, porque al final el padre se va a pensar dos veces el llevar al niño al colegio o el acudir a un centro sanitario
"Respuesta de la policía La dirección general de la Policía y la Guardia Civil ha enviado un comunicado en el que trata de explicar la situación. El documento explica que "a cada distrito policial se le marcan unos objetivos mensuales en todas las áreas de actuación policial (...) incluidas las referidas a la Ley de Extranjería. No todos los distritos tienen los mismos objetivos sino que éstos se establecen en función de la problemática delincuencial de cada distrito. Cada equipo directivo, cuando comparece a las reuniones de control, da cuenta del logro de los objetivos, evolución de la criminalidad y actividad policial; y se le marcan nuevos objetivos para la próxima reunión de control".
Alfredo Pérez Rubalcaba, Ministro del Interior, también ha declarado que las detenciones masivas de inmigrantes “responden plenamente a la legalidad” y que cada distrito policial tiene unos objetivos cuantitativos a cumplir por lo que la actuación de la Consejería de Interior de Madrid “le parece correcta”.
Esta información se ha hecho pública, pocos días después que asociaciones contra el racismo y la xenofobia, como la Federación Panafricanista, denunciaran la existencia de una campaña de "acoso y caza del negro" supuestamente orquestada en el barrio de Lavapiés por la Delegación de Gobierno en Madrid.

Ayer también conocíamos la noticia de la muerte de 21 personas, 14 de ellas menores, tras el naufragio de una patera en Lanzarote.

martes, 10 de febrero de 2009

La misoginia en el refranyer





És sexista la llengua?, “quan una llengua és sexista, en major o menor medida tots els seus parlants ho som també”.
Jo ho diria d'altra manera: una actitud masclista enfront de la llengua respon a una actitud masclista enfront de la vida. “El sexisme lingüístic no es deu a la llengua sinó al mal ús de la mateixa, originat per una llarga tradició de caràcter patriarcal”.

L'aversió o menyspreu cap a la dona (misoginia) es reflecteix en el llenguatge, que ens revela una discriminació característica no d'un grup social o una època determinada, sinó de tota la cultura occidental.
Grans escriptors de totes les èpoques i cultures han reflectit en alguns dels seus escrits una actitud misógina. El gran dramaturg Aristófanes afirmava que “no hi ha gens en el món pitjor que una dona, excepte altra dona”; i el tràgic Eurípides reduïa el valor de la dona al “silenci” i la “modèstia”: “El millor adorn d'una dona ho constituïx el silenci i la modèstia”.
I l'autor del paradís perdut”, John Milton, no veu en la dona més que imperfeccions morals : “La dona és un bell defecte de la Naturalesa”.
Una prova evident d'aquesta tradicional misoginia són els refranys, expressió lingüística d'una filosofia popular transmesa de generació en generació, que han anat creant un model per a la formació d'estereotips.
El comú de les gents recorre, en certes circumstàncies, al refrany com una dita sentenciosa i aguda de “valor universal”.
Posem uns exemples (vergonyosos)







*A la dona i a la ruca, tots els dies atonyina
*A la dona que fuma i beu el diable la hi dugui
*A la dona i al vent, poques vegades i amb tempto.
*A la dona barbuda, des de lluny se li saluda, amb dues pedres millor que amb una
*A la filla dolenta, diners i casar-la.
*A la gallina i a la dona, li sobren nius on posar
*A la galga i a la dona, no la donis la carn a veure
*A la dama més honesta, també li agrada la festa.
*Coixera de gos i llàgrimes de dona, no són de creure

En el refranyer trobem mostres d'una actitud masclista que ofèn la dignitat de la dona. Molts d'aquests refranys, lluny de convertir-se en una floreta o un reconeixement merescut del valor femení, són expressions grotesques, veritables insults, alguns disfressats de girs metafòrics en els quals s'establix una relació figurada entre la dona i un objecte.
CASTELLÀ
La misoginia en el refranero
¿Es sexista la lengua?, “cuando una lengua es sexista, en mayor o menor medida todos sus hablantes lo somos también”. Yo lo diría de otra manera: una actitud machista frente a la lengua responde a una actitud machista frente a la vida. “El sexismo lingüístico no se debe a la lengua sino al mal uso de la misma, originado por una larga tradición de carácter patriarcal”.
La aversión o menosprecio hacia la mujer (misoginia) se refleja en el lenguaje, que nos revela una discriminación característica no de un grupo social o una época determinada, sino de toda la cultura occidental.
Grandes escritores de todas las épocas y culturas han reflejado en algunos de sus escritos una actitud misógina. El gran dramaturgo Aristófanes afirmaba que “no hay nada en el mundo peor que una mujer, excepto otra mujer”; y el trágico Eurípides reducía el valor de la mujer al “silencio” y la “modestia”: “El mejor adorno de una mujer lo constituye el silencio y la modestia”. Y el autor de El paraíso perdido”, John Milton, no ve en la mujer más que imperfecciones morales : “La mujer es un hermoso defecto de la Naturaleza”.
Una prueba evidente de esta tradicional misoginia son los refranes, expresión lingüística de una filosofía popular transmitida de generación en generación, que han ido creando un modelo para la formación de estereotipos. El común de las gentes recurre, en ciertas circunstancias, al refrán como un dicho sentencioso y agudo de “valor universal”.

Pongamos unos ejemplos (vergonzosos):
*A la mujer y a la burra, todos los días zurra
*A la mujer que fuma y bebe el diablo se la lleve
*A la mujer y al viento, pocas veces y con tiento.
*A la mujer barbuda, de lejos se le saluda, con dos piedras mejor que con una
*A la hija mala, dineros y casarla.
*A la gallina y a la mujer, le sobran nidos donde poner
*A la galga y a la mujer, no la des la carne a ver
*A la dama más honesta, también le gusta la fiesta.
*Cojera de perro y lágrimas de mujer, no son de creer

En el refranero encontramos muestras de una actitud machista que ofende la dignidad de la mujer. Muchos de estos refranes, lejos de convertirse en un piropo o un reconocimiento merecido del valor femenino, son expresiones grotescas, verdaderos insultos, algunos disfrazados de giros metafóricos en los que se establece una relación figurada entre la mujer y un objeto.

miércoles, 4 de febrero de 2009

Discapacitat de l'adult major






Discapacitat de l'adult major: dirigint-nos cap a benestar psicosomàtic del cuidador crucial.
La llista de malalties cròniques que pateixen els nostres cuidadors ens preocupen. Ocupen alts llocs de trastorns com la hipertensió arterial, úlcera pèptica i la diabetis, sent aquestes, que requereixen d'un control adequat de la medicació, de l'estil de vida, a més de processos patològics existents que es tenen sobre la repercussió de l'estrès i les tensions sobre la descompensació de les mateixes. La càrrega que ocasiona la cura d'un ancià discapacitat fa que el seu cuidador es converteixi en un pacient ocult el qual rep els flagells de la malaltia.
En l'afany de controlar la medicació i vetllar per la salut del pacient sota la seva cura, es descura de les seves pròpies patologies arribant a descompensar-se de les mateixes patint el desgast o anomenat per alguns autors “Síndrome de desgast del cuidador” i en ocasions s'han reportat casos en els quals els cuidadors moren abans del pacient discapacitat al com cuidaven. L'ancià discapacitat es caracteritza per motivar demandes d'atenció importants derivades de la seva patologia i de la seva condició de persona d'edat avançada, amb les limitacions físiques i psíquiques que això comporta. Les demandes del malalt en ocasions sobrepassen la capacitat de l'individu per a afrontar-la i generen una gran càrrega, el cuidador es desembolica en un ambient on sofreix dels problemes de la malaltia en “la seva pròpia pell”, això li genera estats depressius dels quals en algunes ocasions li resulta molt difícil sortir sense l'ajuda d'un professional.
L'estat depressiu pot estar condicionat per factors com presenciar la progressió de la malaltia de la seva familiar o simplement per la frustració que li produïxen els nous canvis adaptatius als quals ha hagut de sotmetre's. La depressió pot traduir-se en estats de inmunodepresió i aquesta condicionar l'aparició de malalties que posin en perill la seva vida.
La presència de descompensació així com hospitalització dels cuidadors són elements que es troben en la nostra vida i que posen en pràctica el plantejat per diferents literatures. Preocupa a més l'evident aparició de símptomes de desgast físic així com psicològic que s'han trobat en el nostre cuidadors, els com resulta desalentador més si observem els nivells de càrrega experimentada pels mateixos, amb la conseqüent aparició de la depressió i ansietat en diferents magnituds. El que desencadena la reacció de l'estrès no és la situació en si, sinó la interpretació que es faci de l'esdeveniment estressor.
La vulnerabilitat depèn de molts factors tals com creences característiques personals. Quan ens referim a vulnerable estem prenent un nivell de vulnerabilitat que sigui superior a la mitjana de l'individu (doncs els esdeveniments estressors s'originen de l'intercanvi de l'home amb el seu entorn) i tot individu pot en un moment o altre estar en contacte amb un esdeveniment estressor, la resposta dependrà de l'avaluació cognitiva i de la determinació si realment constituïx un factor estresant o no.
Els estils de “afrontamiento” (un esforç per a reduir o mitigar els efectes aversius de l'estrès, aquests esforços poden ser psicològics o conductuals), són propis de cada individu en general en dependència de les seves característiques personals.
Conclusions:
• Les demències constituïxen la principal causa de discapacitat que afecta als adults majors de la nostra mostra.
• Ens enfrontem a una població de cuidadores crucials envellits, on la dona continua jugant el rol fonamental en la cura dels pacients discapacitats.
• Els nostres cuidadors pateixen de malalties cròniques que requereixen d'un control estricte de la medicació i estil de vida per a l'adequat control de les mateixes.
• Els nostres cuidadors presenten nivells de càrrega del cuidador patològics amb l'aparició de símptomes psicosomàtics que evidencien la presència en ells d'un desgast físic i psíquic, condicionant al seu torn l'aparició de descompensació de les seves malalties cròniques.
• Els estils de “afrontamiento” emprats pels mateixos són els més adequats en l'afany de suplir les necessitats que avui presenten, estant dirigit els mateixos al problema en si.
• La cura d'un ancià discapacitat, és sempre una dura "càrrega" i és freqüent que en algun moment el "cuidador" s'asseu incapaç d'afrontar-lo, ja que compromet el seu benestar, i fins i tot la seva salut.
CASTELLÀ
Discapacidad del adulto mayor: dirigiéndonos hacia el bienestar psicosomático del cuidador crucial.
La lista de enfermedades crónicas que padecen nuestros cuidadores nos preocupan. Ocupan altos lugares de trastornos como la hipertensión arterial úlcera péptica y la diabetes, siendo estas, que requieren de un control adecuado de la medicación, del estilo de vida, además de procesos patológicos existentes que se tienen acerca de la repercusión del estrés y las tensiones sobre la descompensación de las mismas.
La carga que ocasiona el cuidado de un anciano discapacitado hace que su cuidador se convierta en un paciente oculto el cual recibe los azotes de la enfermedad. En el afán de controlar la medicación y velar por la salud del paciente bajo su cuidado, se descuida de sus propias patologías llegando a descompensarse de las mismas padeciendo el desgaste o llamado por algunos autores “Síndrome de desgaste del cuidador” y en ocasiones se han reportado casos en los cuales los cuidadores fallecen antes del paciente discapacitado al cual cuidaban.
El anciano discapacitado se caracteriza por motivar demandas de atención importantes derivadas de su patología y de su condición de persona de edad avanzada, con las limitaciones físicas y psíquicas que esto comporta. Las demandas del enfermo en ocasiones sobrepasan la capacidad del individuo para afrontarla y generan una gran carga, el cuidador crucial se desenvuelve en un ambiente donde sufre de los problemas de la enfermedad en su “propia piel”, esto le genera estados depresivos de los que en algunas ocasiones le resulta muy difícil salir sin la ayuda de un profesional.
El estado depresivo puede estar condicionado por factores como presenciar la progresión de la enfermedad de su familiar o simplemente por la frustración que le producen los nuevos cambios adaptativos a los cuales ha tenido que someterse. La depresión puede traducirse en estados de inmunodepresión y esta condicionar la aparición de enfermedades que pongan en peligro su vida.
La presencia de descompensación así como hospitalización de los cuidadores son elementos que se encuentran en nuestra vida y que ponen en práctica lo planteado por diferentes literaturas. Preocupa además la evidente aparición de síntomas de desgaste físico así como psicológico que se han encontrado en nuestro cuidadores, los cual resulta desalentador más si observamos los niveles de carga experimentada por los mismos, con la consecuente aparición de la depresión y ansiedad en diferentes magnitudes.
Lo que desencadena la reacción del estrés no es la situación en sí, sino la interpretación que se haga del evento estresor. La vulnerabilidad depende de muchos factores tales como creencias características personales.
Cuando nos referimos a vulnerable estamos tomando un nivel de vulnerabilidad que sea superior a la media del individuo (pues los eventos estresores se originan del intercambio del hombre con su entorno) y todo individuo puede en un momento u otro estar en contacto con un evento estresor, la respuesta dependerá de la evaluación cognitiva y de la determinación si realmente constituye un factor estresante o no.
Los estilos de afrontamiento (un esfuerzo para reducir o mitigar los efectos aversivos del estrés, estos esfuerzos pueden ser psicológicos o conductuales). son propios de cada individuo en general en dependencia de sus características personales.
Conclusiones.
*Las demencias constituyen la principal causa de discapacidad que afecta a los adultos mayores de nuestra muestra.
*Nos enfrentamos a una población de cuidadores cruciales envejecidos donde la mujer continúa jugando el rol fundamental en el cuidado de los pacientes discapacitados.
*Nuestros cuidadores padecen de enfermedades crónicas que requieren de un control estricto de la medicación y estilo de vida para el adecuado control de las mismas.
*Nuestros cuidadores presentan niveles de carga del cuidador patológicos con la aparición de síntomas psicosomáticos que evidencian la presencia en ellos de un desgaste físico y psíquico, condicionando a su vez la aparición de descompensación de sus enfermedades crónicas.
*Los estilos de afrontamiento empleados por los mismos son los más adecuados en el afán de suplir las necesidades que hoy presentan, estando dirigido los mismos al problema en sí.
*El cuidado de un anciano discapacitado, es siempre una dura "carga" y es frecuente que en algún momento el "cuidador" se sienta incapaz de afrontarlo, ya que compromete su bienestar, e incluso su salud.