jueves, 4 de diciembre de 2008

Dona i Prostitució



La Direcció general de la dona i per la Igualtat en col·laboració amb les quatre universitats públiques de la Comunitat Valenciana, s'ha portat a terme un estudi sobre “La prostitució femenina a la Comunitat Valenciana” amb la finalitat de conèixer, analitzar i visibilitzar la situació de les dones que exerceixen la prostitució en nostra Comunitat.
Segons aquest estudi, un nombre important de dones exerceixen la prostitució en nostra Comunitat. Una activitat que, en l'última dècada, concentra un major percentatge de dones immigrants (dones que sofrixen una triple discriminació per la seva condició de dona, prostituta i estrangera).
A més, hem de tenir en compte l'aparició en la indústria del sexe de formes emergents de publicitat i contacte, com són les afavorides per Internet que amplien i dificulten l'anàlisi del fenomen de la prostitució.
Situacions que generen un destacat volum de negoci, invisible i opac.
Prostitució: Activitat a la qual es dedica qui manté relacions sexuals amb altres persones, en canvi de diners.
Tracta de persones: Captació, transport, trasllat, acollida o recepció de persones, recorrent a l'amenaça o l'ús de la força o altres formes de coacció, al rapte, al frau, a l'engany, a l'abús de poder o d'una situació de vulnerabilitat o a la concessió o recepció de pagaments o beneficis per a obtenir el consentiment d'una persona que tingui autoritat sobre una altra, amb fins d'explotació. Aquesta explotació inclourà, com a mínim l'explotació de la prostitució aliena o altres formes d'explotació sexual, els treballs o serveis forçats, l'esclavitud o les practiques anàlogues a l'esclavitud la servitud o l'extracció d'òrgans.
Tràfic de persones: L'acció de facilitar l'entrada il·legal d'una persona en un Estat parteix amb la finalitat d'obtenir, directa o indirectament, un benefici financer o altre benefici d'ordre material. Per entrada il·legal s'entendrà el pas de fronteres sense haver complert els requisits necessaris per a entrar legalment en l'estat receptor.
Indústria del sexe: Aquesta categoria, utilitzada des de mitjans de la dècada dels anys 80, assenyala la gran dimensió que ha anat adquirint el mercat sexual amb un important entramat econòmic, el creixement del qual és paral·lel a l'avanç dels processos de globalització. Es tracta d'un mercat sexual en el qual al costat de l'oferta (persones que realitzen serveis sexuals) existeix una demanda (nombrosa i variada clientela) i una infinita nombre d'agents mediadors que mobilitzen, canalitzen i faciliten la trobada entre demandants i oferents.
La prostitució no és un treball “convencional” sinó una forma més de violència i esclavitud per a les dones. La societat no pot, ni ha d'ignorar, que la prostitució atenta contra la dignitat d'un elevat percentatge de població femenina; que constituïx una vulneració dels drets humans i és incompatible amb una cultura d'igualtat i respecte.
Eliminar la vulneració dels drets fonamentals de les dones víctimes de tracta amb fins d'explotació sexual és un dels objectius que recull el Pla d'Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes.
TRADUCCIÓ
Situaciones que generan un destacado volumen de negocio, invisible y opaco.
Prostitución
Actividad a la que se dedica quien mantiene relaciones sexuales con otras personas, a cambio de dinero.
Trata de personas:
Captación, transporte, traslado, acogida o recepción de personas, recurriendo a la amenaza o el uso de la fuerza u otras formas de coacción, al rapto, al fraude, al engaño, al abuso de poder o de una situación de vulnerabilidad o a la concesión o recepción de pagos o beneficios para obtener el consentimiento de una persona que tenga autoridad sobre otra, con fines de explotación.
Esa explotación incluirá, como mínimo la explotación de la prostitución ajena u otras formas de
explotación sexual, los trabajos o servicios forzados, la esclavitud o las practicas análogas a la
esclavitud, la servidumbre o la extracción de órganos.
Tráfico de personas:
La acción de facilitar la entrada ilegal de una persona en un Estado parte con el fin de obtener, directa o indirectamente, un beneficio financiero u otro beneficio de orden material. Por entrada ilegal se entenderá el paso de fronteras sin haber cumplido los requisitos necesarios para entrar legalmente en el estado receptor.
Industria del sexo:
Esta categoría, utilizada desde mediados de la década de los años 80, señala la gran dimensión que ha ido adquiriendo el mercado sexual con un importante entramado económico, cuyo crecimiento es paralelo al avance de los procesos de globalización. Se trata de un mercado sexual en el que junto a la oferta (personas que realizan servicios sexuales) existe una demanda (numerosa y variada clientela) y un sin fin número de agentes mediadores que movilizan, canalizan y facilitan el encuentro entre demandantes y oferentes.
La prostitución no es un trabajo “convencional” sino una forma más de violencia y esclavitud para las mujeres. La sociedad no puede, ni debe ignorar, que la prostitución atenta contra la dignidad de un elevado porcentaje de población femenina; que constituye una vulneración de los derechos humanos y es incompatible con una cultura de igualdad y respeto.
Eliminar la vulneración de los derechos fundamentales de las mujeres víctimas de trata con fines de explotación sexual es uno de los objetivos que recoge el Plan de Igualdad de Oportunidades entre Mujeres y Hombres.

No hay comentarios: