jueves, 16 de octubre de 2008

La sobirania alimentària té nom de dona

En 1995, en la IV Conferència sobre la Dona, organitzada per Nacions Unides a Pequín, es va instaurar el 15 d'octubre com el Dia Internacional de la Dona Rural, per a destacar la labor que ocupen aquestes dones en tot el planeta.

En Espanya, l'àmbit rural conté a un terç de la població i afecta al 90 per cent del territori espanyol i històricament, reconegudes o no, les dones vénen realitzant un aporti molt especial al manteniment i desenvolupament del sector.

Mes de 6 milions de dones rurals a Espanya segueixen sofrint la doble discriminació de ser dona i de viure en un mitjà, com el rural, on es manifesten algunes dificultats afegides.
L'Associació de Famílies i Dones del Mitjà Rural va triar el lema La Dona Rural, per la Plena Ocupació.
La seva presidenta, Carmen Quintanilla, va explicar en entrevista para AmecoPress que les principals reivindicacions estan referides a la “formació, l'accés a noves tecnologies ja que encara hi ha molts pobles sense ADSL o mòbil, per exemple, i també que la Llei de Desenvolupament Rural conti amb el pressupost necessari per a la seva execució, ja que per al seu Programa de Desenvolupament Sostenible, el Ministeri de Medi ambient, Mitjà Rural i Marí només s'ha destinat un milió d'euros en la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat per a 2009.

En Espanya “l'atur segueix tenint rostre de dona; actualment, hi ha més de dues-centes mil dones aturades més que homes i, a més, les dones també són majoria quan vam parlar de treball en precari o a temps parcial. Això s'agreuja en el sector rural”. En un any marcat per la crisi econòmica i financera, les diverses agrupacions femenines al voltant del món van coincidir a destacar que les primeres i més afectades són les dones i especialment, les dones rurals.

Així mateix, van assegurar que, després de vint-i-sis anys de celebració, el Dia Internacional de les Dones Rurals segueix marcat per la necessitat de denunciar la desigualtat i la injusticia.

CASTELLÀ
La soberanía alimentaria tiene nombre de mujer
En 1995, en la IV Conferencia sobre la Mujer, organizada por Naciones Unidas en Pekín, se instauró el 15 de octubre como el Día Internacional de la Mujer Rural, para destacar la labor que desempeñan estas mujeres en todo el planeta.

En España, el ámbito rural contiene a un tercio de la población y afecta al 90 por ciento del territorio español e históricamente, reconocidas o no, las mujeres vienen realizando un aporte muy especial al mantenimiento y desarrollo del sector.
Más de 6 millones de mujeres rurales en España siguen sufriendo la doble discriminación de ser mujer y de vivir en un medio, como el rural, donde se manifiestan algunas dificultades añadidas.

La Asociación de Familias y Mujeres del Medio Rural eligió el lema La Mujer Rural, por el Pleno Empleo.

Su presidenta, Carmen Quintanilla, explicó en entrevista para AmecoPress que las principales reivindicaciones están referidas a “la formación, el acceso a nuevas tecnologías ya que aun hay muchos pueblos sin ADSL o móvil, por ejemplo, y también que la Ley de Desarrollo Rural cuente con el presupuesto necesario para su ejecución, ya que para su Programa de Desarrollo Sostenible, el Ministerio de Medio Ambiente, Medio Rural y Marino sólo se ha destinado un millón de euros en la Ley de Presupuestos Generales del Estado para 2009.

En España “el desempleo sigue teniendo rostro de mujer; actualmente, hay más de doscientas mil mujeres desempleadas más que hombres y, además, las mujeres también son mayoría cuando hablamos de trabajo en precario o a tiempo parcial. Esto se agrava en el sector rural”.

En un año marcado por la crisis económica y financiera, las diversas agrupaciones femeninas alrededor del mundo coincidieron en destacar que las primeras y más afectadas son las mujeres y en especial, las mujeres rurales. Asimismo, aseguraron que, después de veintiséis años de celebración, el Día Internacional de las Mujeres Rurales sigue marcado por la necesidad de denunciar la desigualdad y la injusticia

No hay comentarios: