jueves, 26 de junio de 2008

Presentació del nostre poble


ON ESTEM

Gavarda
és un xicotet, però al mateix temps grandiós poble, situat a La Ribera Alta de Xúquer.
El gentilici dels seus veïns és gavardins/gavardines, també conegut com a gavardius/gavardiues.

Empadronats sembla ser que en som al voltant de 1174 habitants, i el nostre terme municipal ve a tindre més o menys 7.98 km2. Estem situats a uns 50 kilòmetres de la capital, tenint com a termes veïns els de les següents poblacions: Antella, Alcàntera del Xúquer, Càrcer, Beneixida, Castelló de la Ribera i Alberic.

Com que estem al costat de l’autovia, és molt fàcil trobar-nos, ens podríem definir com la porta d’entrada al Caroig o com una elegant flor regada pel Xúquer.
Tenim al nostre poble un variat patrimoni natural, eixe que de vegades sembla que ningú aprecia però que de veres tots estimem. Així si te’n vas cap a la muntanya, per exemple a la Lloma Teixonera o la Cima els Burros pots veure romaní, timó, espart, pins, murta i carrasques, en canvi si te’n vas cap al poderós, de vegades massa, riu Xúquer, pots veure-hi canyars o baladres. Alguna cosa pareguda a la dels vegetals passa amb els animals. Hi pots trobar des d’aus com merles, tords, caderneres, ànecs de coll verd, gabarrons, teuladins o perdius, a altres animals com gats salvatges, jabalís o cabres salvatges, o dins dels animals d’aigua, la Carpa Reial o l’anguila. També tenim rèptils com el fardatxo o les encara més temudes serps.

Com a bon poble, som fidels a les nostres festes tradicionals. Així som dels pocs pobles que tenim dues festes majors i a més cap de les dues és en estiu.
Pel mes de gener está la nostra internacional coneguda foguera se Sant Antoni de Gavarda, cançons i cançons s’han fet al voltant d’aquesta dita de la àvia que caigué al riu i s’aclamà a Sant Antoni.
Quant va entrant la caloreta però abans de que arribe, celebrem les festes a Sant Vicent i La Inmaculada Concepció, just el cap de setmana posterior a Pasqua.

Prova de l’alegria dels gavardins són els nombrosos col·lectius que hi tenim, i que a banda d’aquestes festes també s’organitzen altres com són el Ball de Pinyata, la festa de les quintes, Santa Cecília, El Cor de Jesús, matinal motera… i molts, molts actes i esdeveniments.

De gastronomia també hi sabem, així qui vulgar que probe a superar un arròs amb fesols i naps o un arròs al forn dels que fa la gent major del nostre poble, o per exemple a fer-se una torrà de carn i embotit acompanyada de carxofes com la del dia de Sant Antoni, per les postres sempre taronges del terme.

No podem deixar de nomenar el patrimoni històric, així destacarem la Bateria, el Pont de Ferro (o siga el Pont de Gavarda), el Pont del Rei (o siga els pontets), el llavador, les cases eclèctiques, l’església de Sant Antoni Abad i també altres indrets més moderns com són el depòsit de l’aigua, el mirador o l’accés al riu Xúquer. També nomenar algunes tradicions com són el dia del Gos, o el dia de Sant Jaume que ja sembla més perduda.

Bé! ací teniu una xicoteta presentació del nostre poble, menut en habitants però gran en riquesa cultural, tradicional, natural i històrica.

No hay comentarios: