"Posa't en la seua pell'
Un anunci d'interés públic que per fi podrà emetre's en TV
Les ONG que volen emetre un anunci en TV paguen o bé demanen un certificat al Govern que els permeta fer-ho gratis. Amnistia va proposar un en 2002, el Ministeri ho va denegar, però ara l'Audiència Nacional dóna la raó a l'entitat.
A Espanya hi ha més de 300 denúncies de maltractaments policials a immigrants per motius racistes… però no els estem escoltant.
Tu pots fer-ho en:
Este és el missatge d'un anunci que Amnistia Internacional va presentar al juliol del 2002 al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç per a sol·licitar l'anomenada exempció de còmput, un certificat que acredita que un anunci té fins benèfics i no comercials i que permet emetre-ho en les televisions públiques i privades de manera gratuïta.
L'anunci d'Amnistia no va poder emetre's perquè El Govern va denegar el certificat. Ara, set anys després, l'Audiència Nacional dóna la raó a la ONG.
“L'Audiència Nacional ha estimat el recurs de cassació interposat per Amnistia Internacional, determinant que és procedent atorgar la qualificació de caràcter benèfic” i ha afirmat que “una campanya semblant, tendent a propiciar el respecte a la dignitat humana en relació a un col·lectiu desfavorit, coincident per tant amb els valors constitucionals, ha de qualificar-se com de caràcter benèfic”, expliquen des d'Amnistia.
Obstacles per a altres dos anuncis
Segons la ONG de drets humans, esta no és la primera vegada que li'ls denega el certificat per a garantir que els seus anuncis tenen una finalitat pública. En 2007 va passar amb l'anunci ‘El poder de la teua veu', en el que líders polítics de tot el món se succeïen en imatges mentres s'al·ludia a articles de la Declaració Universal dels Drets Humans.L'any passat un altre espot de la campanya ‘Si ningú diu res és com si no existira' va ser denegat. En l'anunci es narraven els casos d'un ciutadà egipci torturat per defendre un familiar que estava sent agredit per la policia i d'un pres de consciència de Zimbabue torturat baix custòdia policial. El Ministeri va al·legar que l'anunci podria afectar el dret a la presumpció d'innocència dels cossos de seguretat d'Egipte i Zimbaue i va demanar proves. Segons Amnistia, l'entitat les va presentar però com a resposta va obtindre “el més absolut silenci”.
Què puc fer jo?
Difon la idea. T'ha paregut interessant esta informació? Ens ajudes a difondre-la? Pots enviar-li-la a algú, reproduir-la en la teua blog o web (citant-nos i enllaçant-nos, per favor) o menejar-nos. Difondre una bona idea per a construir un món millor és ja un pas per a aconseguir-ho!
CASTELLÀ
"Ponte en su piel', un anuncio de interés público que por fin podrá emitirse en TV. Las ONG que quieren emitir un anuncio en TV pagan o bien piden un certificado al Gobierno que les permita hacerlo gratis. Amnistía propuso uno en 2002, el Ministerio lo denegó, pero ahora la Audiencia Nacional da la razón a la entidad.
En España hay más de 300 denuncias de malos tratos policiales a inmigrantes por motivos racistas… pero no los estamos escuchando. Tú puedes hacerlo en:
Este es el mensaje de un anuncio que Amnistía Internacional presentó en julio de 2002 al Ministerio de Industria, Turismo y Comercio para solicitar la llamada exención de cómputo, un certificado que acredita que un anuncio tiene fines benéficos y no comerciales y que permite emitirlo en las televisiones públicas y privadas de manera gratuita. El anuncio de Amnistía no pudo emitirse porque el Gobierno denegó el certificado. Ahora, siete años después, la Audiencia Nacional da la razón a la ONG.
“La Audiencia Nacional ha estimado el recurso de casación interpuesto por Amnistía Internacional, determinando que es procedente otorgar la calificación de carácter benéfico” y ha afirmado que “una campaña semejante, tendente a propiciar el respeto a la dignidad humana en relación a un colectivo desfavorecido, coincidente por tanto con los valores constitucionales, ha de calificarse como de carácter benéfico”, explican desde Amnistía.
Obstaculos para otros dos anuncios
Según la ONG de derechos humanos, ésta no es la primera vez que se les deniega el certificado para garantizar que sus anuncios tienen una finalidad pública. En 2007 pasó con el anuncio ‘El poder de tu voz’, en el que líderes políticos de todo el mundo se sucedían en imágenes mientras se aludía a artículos de la Declaración Universal de los Derechos Humanos. El año pasado otro spot de la campaña ‘Si nadie dice nada es como si no existiera’ fue denegado. En el anuncio se narraban los casos de un ciudadano egipcio torturado por defender a un familiar que estaba siendo agredido por la policía y de un preso de conciencia de Zimbabue torturado bajo custodia policial. El Ministerio alegó que el anuncio podría afectar al derecho a la presunción de inocencia de los cuerpos de seguridad de Egipto y Zimbaue y pidió pruebas. Según Amnistía, la entidad las presentó pero como respuesta obtuvo “el más absoluto silencio”.
¿Qué PueDo HaCer yo?
Difunde la idea. ¿Te ha parecido interesante esta información? ¿Nos ayudas a difundirla? Puedes enviársela a alguien, reproducirla en tu blog o web (citándonos y enlazándonos, por favor) o menearnos. ¡Difundir una buena idea para construir un mundo mejor es ya un paso para conseguirlo!